Blitz
Data: 16-29 februarie 2024
● ACEA: Dacia a devansat Renault pe piața europeană în luna ianuarie. Datele publicate de Asociația Constructorilor Europeni de Automobile (ACEA) relevă că, în luna ianuarie a acestui an, numărul autoturismelor noi marca Dacia înmatriculate în UE a fost mai mare decât cel al autoturismelor marca Renault. ACEA, care îi reprezintă pe cei 16 mari constructori auto din Europa, a informat că în prima lună din 2024 grupul Renault a înmatriculat în UE 86 071 de autoturisme, în scădere cu 2,9% față de ianuarie 2023. Însă, în interiorul grupului Renault, înmatriculările Dacia au crescut cu 7,9% în ritm anual, până la 49 078 unități, adică mai mult de jumătate din totalul întregului grup francez, în timp ce înmatriculările de autoturisme marca Renault au scăzut cu 2,9% până la 36 828 unități. Conform acelorași date, înmatriculările de autoturisme Dacia în luna ianuarie au fost mai mari decât cele ale mărcilor Fiat (28 029), Citroen (29 997), Mercedes (34 632), Audi (42 886) și BMW (48 247) și s-au apropiat de înmatriculările Peugeot (50 865).
● Vietnamul este țara care ar urma să înregistreze cea mai puternică creștere a bogăției în următorul deceniu. Potrivit unei analize realizată de New World Wealth, Vietnamul urmează să aibă cea mai puternică creștere a bogăției dintre toate țările lumii în următorul deceniu, deoarece reprezintă o bază de producție din ce în ce mai populară pentru firmele multinaționale de tehnologie, auto, electronice, îmbrăcăminte, textile. Se estimează că țara din Asia de Sud-Est va avea o creștere cu 125% a bogăției în următorii 10 ani. Aceasta ar fi cea mai mare expansiune a bogăției din orice țară în ceea ce privește PIB-ul pe locuitor și numărul de milionari. Cu doar 10 ani în urmă, PIB-ul pe locuitor al Vietnamului era de circa 2190 de dolari, iar acum este aproape dublu (circa 4100 de dolari).
Credit foto: https://commons.wikimedia.org/wiki/User:NKSTTSSHNVN
● Datoria globală a atins nivelul-record de 313 000 miliarde de dolari. Un raport al Institutului Internațional pentru Finanțe (IIF) relevă că datoria mondială a crescut în trimestrul patru din 2023 până nivelul record de 313 000 miliarde de dolari, iar statele în curs de dezvoltare au înregistrat un nou vârf al raportului datorie/PIB. În ultimele trei luni din 2023, datoria mondială a crescut în ritm anual cu peste 15 000 miliarde de dolari. În urmă cu aproape un deceniu, nivelul datoriei se situa la aproximativ 210 000 miliarde de dolari, potrivit IIF. „Aproximativ 55% din această creștere provine de pe piețele mature, în special SUA, Franța și Germania". Pe plan global, raportul datorie/PIB a scăzut anul trecut cu aproximativ două puncte procentuale, la aproape 330%, apreciază IIF. Deși reducerea acestui indicator „este considerabilă" în țările dezvoltate, unele piețe emergente înregistrează noi niveluri-record ale raportului datorie/PIB, care arată capacitatea unei țări de a-și achita datoriile. India, Argentina, China, Rusia, Malaysia și Africa de Sud au consemnat cele mai semnificative creșteri, semnalând potențiale dificultăți în achitarea datoriilor.