In memoriam:Profesorul ing. Ion COSEREANU
Data: 1-15 iunie 2002
In acest an se implinesc 100 de ani de la nasterea profesorului Ion Cosereanu, unul dintre marii profesori ai Universitatii din Brasov, un profesor intre profesori. Data nasterii lui corespunde cu data primului zbor al fratilor Wright.
Intreaga existenta a profesorului Ion Cosereanu a fost o continua lupta contra cronometru pentru materializarea unor proiecte vaste care depaseau fortele unui singur om.
Ca elev si apoi student la Scoala Politehnica din Timisoara s-a remarcat ca activ colaborator al Gazetelor de Matematica din Bucuresti, Timisoara si din Buenos Aires, care il premiaza pentru activitatea depusa.
In 1927 a absolvit Scoala Politehnica din Timisoara si este angajat ca asistent pe langa Catedra de hidraulica de la aceasta Politehnica, unde in anul 1928 i se incredinteaza si predarea cursului de pompe hidraulice.
Datorita conditiilor grele in care lucrau cadrele didactice tinere in acea vreme s-a angajat la sfarsitul anului 1928 la I.A.R. (Industria Aeronautica Romana) din Brasov, unde lucreaza pe langa academicianul Elie Carafoli. Aici in scurt timp este avansat seful serviciului de studii si proiectari avioane si astfel sub conducerea lui sunt proiectate numeroase avioane de vanatoare - I.A.R.-11,
I.A.R.-12, I.A.R.-13, I.A.R.-14, apoi avioanele de scoala si raid I.A.R.-21,
I.A.R.-22, I.A.R.-23, I.A.R.-24 si I.A.R.-27, precum si avioanele de recunoastere, observatie si bombardament I.A.R.-37, I.A.R.-38, I.A.R.-39 si I.A.R.-47. Dintre acestea se evidentiaza avionul I.A.R.-80, care a obtinut o serie de premii la concursurile internationale, fiind cotat ca unul dintre cele mai performante avioane de vanatoare de la acea vreme. A facut parte din comisiile de elaborare a regulamentelor de calcul ale avioanelor. Pentru activitatea depusa este decorat cu Medalia de Aeronautica.
Dupa 1944 a fost numit director al fabricii de celule, iar din 1948 lucreaza la reorganizarea fabricii in vederea fabricarii tractoarelor. In paralel, din 1949 lucreaza la Institutul de Mecanica Brasov, nou infiintat, iar din 1952 devine sef de catedra la mecanica si rezistenta materialelor, primind in acelasi timp si functia de prodecan. Din anul 1953 a fost promovat profesor la disciplina rezistenta materialelor, pana la pensionare, in anul 1970, cand devine profesor consultant, contribuind la formarea a peste 20 de promotii de ingineri. Avand un talent pedagogic deosebit, stia sa prezinte viu si atractiv o teorema dificila, sa faca elevate reflectii filozofice asupra unor notiuni si principii fundamentale, sa-ti castige interesul atragandu-te intr-o pasionanta explorare stiintifica. A fost un autor stralucit a numeroase lucrari de cercetare de inalta tinuta stiintifica, a adus contributii valoroase in cercetarea stiintifica fundamentala si in folosul social. A avut lucrari publicate in Franta, la Paris, inca din anul 1931, apoi in Germania, la Dresda, in Rusia, la Moscova, precum si in tara la diferite sesiuni si publicatii centrale. De remarcat este cursul sau magistral de Rezistenta materialelor, pe care l-a editat pentru studenti si care a stat la baza cursurilor viitoare din catedra.
Prin roadele obtinute, munca sa are ceva de titan, crezul pe care ni-l repeta "Sa am seninatatea sa accept lucrurile ce nu pot fi schimbate, puterea sa le schimb pe cele ce pot fi schimbate si intelepciunea sa fac deosebirea dintre ele" i-a calauzit drumul vietii.
A fost un om de stiinta de o mare omenie, a avut o viata modesta si discreta, devotata cercetarii si scolii, preocupat tot timpul de a nu incomoda si de a nu indispune pe nimeni. Opera acestui om este vie, traia in si prin activitatea lui, nu numai la catedra, dar si in atatea institutii carora le daruia colaborarea.
Inchei aceste cuvinte de evocare a personalitatii profesorului Ion Cosereanu exprimandu-mi speranta ca invatamantul nostru sa aiba la fiecare generatie cel putin un om invatat, pasionat de stiinta, iubitor de oameni, entuziast si aplecat indatoririlor sale dupa modelul de neuitat al profesorului Ion Cosereanu.