Cercetari stiintifice care pot fi aplicate in economia judetului Timis
Data: 1 - 15 iunie 2013
De obicei, in cadrul Zilelor Academice Timisorene, Sucursala AGIR Timis organizeaza o serie de manifestari tehnico-stiintifice. Anul acesta a organizat o masa rotunda cu tema Cercetari stiintifice care pot fi aplicate in economia judetului Timis. Coorganizatori au fost Academia Romana - Filiala Timisoara, Universitatea Politehnica din Timisoara, Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara a Banatului din Timisoara, impreuna cu Consiliul Judetean Timis. Manifestarea a avut loc la 24 mai a.c., la Consiliul Judetean Timis. Moderatori au fost: ing. dipl. Marian Constantin Vasile, vicepresedintele Consiliului Judetean Timis, prof. dr. ing. Petru Negrea, Universitatea Politehnica din Timisoara, vicepresedinte al Sucursalei Timis a AGIR si dr. ing. Sebastian Muntean, Centrul de Cercetari Tehnice Fundamentale si Avansate - Academia Romana, Filiala Timisoara. Prof. dr. ing. Euring Tiberiu Dimitrie Babeu, presedintele Sucursalei Timis a AGIR, a avut cuvantul de deschidere.
Au fost prezentate 22 de referate, care au cuprins cercetari din diferite domenii de interes pentru economia judetului Timis. In prima parte a fost prezentat noul Institut de Cercetari pentru Energii Regenerabile realizat de Universitatea Politehnica din Timisoara prin programul POS CCE. Temele prezentate de cercetatorii institutelor de invatamant si cercetare au fost in domeniul energiilor regenerabile, reabilitarea termica a blocurilor de locuinte, tehnologii neconventionale, imbinarea materialelor compozite metalice, valorificarea produselor secundare si a deseurilor industriale, gestionarea ecologica a namolului din statiile de epurare. Deosebit de apreciate au fost prezentarile privind pigmentii si extractele vegetale utilizate in domeniul medical. Au mai fost prezentate rezultatele cercetarilor privind imbunatatirea calitatii productiei la ardeiul de boia prin utilizarea unor tehnologii performante de cultura si o lucrare propusa pentru premiere, intensivizarea cresterii sturionilor prin utilizarea sistemelor cu apa recirculata.
Fiecare referat a fost urmat de o serie de discutii si dezbateri interesante, punandu-se accent pe posibilitatea punerii in aplicare a rezultatelor cercetarilor prezentate.