Brasov Demo Metal - eveniment dedicat inovatiei in prelucrarea metalelor, editia a V-a
Data: 16-30 iunie 2016
Ca şi în 2015, anul acesta AGIR a primit invitaţia de a participa la evenimentul dedicat industriei de prelucrare a metalelor Demo Metal, ediţia a V-a, aniversară, organizată între 25 - 28 mai 2016, în Parcul Industrial Braşov, din Ghimbav. Prin grija directorului adjunct din partea Tehnic Media, editorul revistei „T&T-Tehnică şi Tehnologie", Mihaela Iliescu, în calitate de organizator Demo Metal, Asociaţia Generală a Inginerilor din România (AGIR) a fost prezentă prin standul nr. 10 al expoziţiei, precum şi prin articolele despre mecanismele de prehensiune destinate roboţilor, autor prof. univ. dr. ing. Ionel Stareţu, vicepreşedintele Sucursalei AGIR Braşov. Articolele au fost publicate în revista T&T, nr. 1 şi nr. 2 din 2016, ultimul fiind un număr special dedicat expoziţiei. În acest cadru, a fost prezentată şi activitatea AGIR. Colectivul de organizatori de la Revista T&T s-a remarcat prin seriozitate, profesionalism şi capacitatea de a-şi fructifica experienţa. La amenajarea standului AGIR am fost sprijiniţi de la sediul central al AGIR din Bucureşti de dr. ing. EurIng Mihai Mihăiţă, preşedinte AGIR, dr. ing. Ioan Ganea, directorul Editurii AGIR şi Vergil Ţoniş, responsabil departament producţie-difuzare la Editura AGIR.
Concepţie modernă, organizare riguroasă, deschidere spre viitor
Evenimentul dedicat industriei de prelucrare a metalelor a fost găzduit în acest an pe aproape 5000 metri pătraţi de Parcul Industrial Braşov, un proiect privat dezvoltat începând din 2008, pe o suprafaţă de 39 hectare - locaţie inspirat aleasă, aflată la 7 km de Braşov, lângă oraşul Ghimbav şi platforma industrială aeronautică, unde se află societăţile SC I.A.R. SA Braşov, SC Airbus Helicopters România, Premium Aerotec România şi pista viitorului Aeroport Braşov.
În cele trei zile ale expoziţiei au fost prezentate, în cadrul Forumului Demo Metal 2016, prelegeri grupate în trei secţiuni, respectiv: Oportunităţi în industria României, Industria auto din România şi Smart Manufacturing Industry în România. Cele 22 de comunicări au trezit interesul specialiştilor. Temele au analizat aspecte ale competitivităţii companiilor româneşti, prin aducerea în faţa profesioniştilor din industrie a celor mai noi soluţii tehnice la problemele pe care aceştia le întâmpină în producţie.
Demo Metal a fost conceput ca un eveniment complex, în care specialişti din domeniul industrial pot asista la numeroase demonstraţii pe echipamente de ultimă generaţie şi, de asemenea, au ocazia să participe la conferinţele şi prezentările din Forumul Demo Metal, aşa cum rezultă şi din prezentarea pe www.demometal.ro şi www.ttonline.ro.
Comunicarea din cadrul Forumului Demo Metal Braşov 2016 despre industria aeronautică din România a ing. Mihai Toncea, preşedintele Organizaţiei Patronale din Industria Aeronautică Română (OPIAR), a dezbătut aspecte privind evoluţia pozitivă a cifrei de afaceri şi a profitului la societăţile din industria de profil din ţara noastră.
O mare varietate de exponate, o caracteristică unitară: progresul tehnico-ştiinţific
La Demo Metal 2016 s-au putut vedea: maşini-unelte şi scule pentru prelucrări prin aşchiere şi pentru prelucrare table; sisteme de metrologie şi controlul calităţii; echipamente pentru sudare şi pentru tratamente termice şi de suprafaţă; roboţi, hardware şi software pentru automatizări; elemente de asamblare, componente, accesorii; sisteme de securitate şi de protecţie a mediului; soluţii software pentru proiectare şi gestionare producţie; sisteme şi tehnologii avansate de fabricaţie; instruire, consultanţă, soluţii financiare pentru companiile din industrie.
S-au desfăşurat numeroase demonstraţii pe echipamentele expuse, specialiştii companiilor oferind informaţii tehnice şi economice adecvate. Demo Metal Braşov 2016 a fost locul unde s-a manifestat şi dezvoltat comunitatea profesională tehnică şi de business a specialiştilor şi managerilor, în majoritate cu pregătire inginerească.
Cu ocazia acestui eveniment am avut ocazia să vizităm standurile din Halele 1 şi 2 ale celor peste 75 de expozanţi şi am putut constata progresul tehnologic la nivelul anului 2016. Astfel, am avut prilejul să vedem expusă o gamă largă de utilaje şi scule pentru prelucrarea metalelor - clasice, cu laser sau jet de apă, cum sunt cele prezentate de Bystronic Laser SRL din Braşov, care oferă utilaje din Elveţia, Rubin 2000 SRL din Bucureşti, care oferă utilaje de gravură, marcare şi decupare cu laser, Color Metal SRL care realizează debitări de plăci şi bare metalice în trei centre din România (la Odorheiu Secuiesc, Bucureşti şi Timişoara). INNO Robotics SRL din Cluj-Napoca şi ROBCON SRL din Timişoara au prezentat celule robotizate de sudare şi de manipulare, NUTECHNOLOGIES din Timişoara a expus imprimante 3D şi lasere pentru sudură. Pentru piese din material plastic s-a remarcat Plastics Bavaria SRL din Braşov care executa pe utilajul de injecţie prezentat demonstraţii realizând ingenioşi suporţi pentru telefoane mobile. Top Metrology din Bucureşti a prezentat echipamente metrologice performante, iar firma WEICON GmbH din Germania, cu parteneri în peste 70 de ţări, oferă prin reprezentanţele din Târgu Mureş, Braşov şi Bucureşti o gamă largă de produse care include adezivi şi etanşanţi speciali, spray-uri tehnice, vaseline, paste de asamblare sau chituri de reparare instant a conductelor cu lichide. Clusterul Prelucrări Metalice Transilvania - PRELMET din Cugir, judeţul Alba, a prezentat activităţile din 24 de companii producătoare româneşti, trei universităţi tehnice şi organizaţii nonguvernamentale. Clusterul PMT, reprezentat de prof. dr. ing. Ioan Bele şi asistent ing. Simona Ştefan, este susţinut de un proiect cofinanţat prin Fondul European de Dezvoltare Regională.
Prezenţe prestigioase, realizări pe măsură
Un exemplu de bună participare a fost dat de Knuth Werkzeugmaschinen GmbH, care este unul dintre liderii mondiali în furnizarea de maşini-unelte şi accesorii. Knuth este o firmă de familie, fondată în 1923, la Königsberg, în Germania. Cu un număr important de angajaţi, inclusiv în ţara noastră, şi cu filiale în peste 40 de state, este o prezenţă sigură pe toate pieţele mari din lume. Produsele Knuth sunt pe piaţa din România de mulţi ani şi creşterea foarte mare a numărului de solicitări pentru produsele sale a determinat Knuth Werkzeugmaschinen GmbH ca în anul 2014 să deschidă o reprezentanţă la Iaşi, luând naştere Knuth România, care distribuie o gamă largă de maşini şi echipamente pentru următoarele tipuri de prelucrări mecanice: prelucrări CNC, strunjire, frezare, găurire, fierăstraie, rectificare, prelucrare tablă, debitare şi oferă consultanţă tehnică şi financiară, instalare, training specializat, service şi mentenanţă.
Şi alţi expozanţi, cum este Allmetech - Smart Industrial Solutions, au avut o participare foarte bună şi au trezit interes din partea celor peste 2300 de vizitatori, inclusiv a unor grupuri de studenţi din mai multe centre universitare.
Şi în acest an, la expoziţia Demo Metal, robotica industrială a fost foarte bine reprezentată. Mai multe firme au prezentat diferite soluţii de utilizare a roboţilor industriali, în special pentru operaţii de manipulare şi asamblare - Robital Industrial Supplier SRL, Inno Robotics, Mepro Utilaje, Fannuc Hungary Kft., soluţii pentru alimentarea maşinilor unelte - Allmetech Machinery, soluţii pentru sudare robotizată - Robcon SRL, utilizarea structurilor robotizate la operaţii de control dimensional - Micro Top, Spectromas SRL, Top Metrology. Se remarcă robotul cu două braţe de tip Kawasaki, expus de firma Robital, şi echipamentele de sudură robotizată, inclusiv robotul cu şapte axe de tip Cloos QIREX, care pot fi furnizate şi implementate de firma Robcon. Evident că şi în acest an expozanţii de forţă au fost în domeniul maşinilor unelte pentru prelucrarea metalelor, care au expus maşini CNC deosebit de complexe şi performante, şi al sculelor de toate categoriile utilizate în prelucrarea metalelor. Au fost bine reprezentate şi firmele de echipamente de măsură şi control, de prototipare 3D, şi care produc componente diverse ca Electroprecizia Holding, Compozite Braşov şi Mapason Braşov. Mediul universitar a fost reprezentat de Universitatea Transilvania din Braşov şi Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi din Iaşi.
Standul AGIR, zonă de interes deosebit pentru vizitatori
Expoziţia Demo Metal din 2016, conform opiniei unanime a participanţilor, a avut un nivel superior faţă de ediţia din anul anterior, iar standul AGIR a trezit interesul vizitatorilor şi al expozanţilor astfel încât publicaţia Univers ingineresc, Pliantul AGIR şi rezumatele comunicărilor din Buletinul AGIR Nr. 1/2016 au fost distribuite în totalitate, iar unele dintre cele 30 de titluri de cărţi publicate în Editura AGIR expuse au fost epuizate. În acest fel, a fost promovată şi activitatea AGIR, care a fost receptată cu real interes, mulţi dintre cei care s-au oprit la standul Asociaţiei noastre manifestându-şi interesul de a deveni membri ai AGIR, iar mai multe firme s-au arătat interesate să devină membri susţinători ai AGIR.
De asemenea, la standul AGIR a fost prezentată, din partea Sucursalei AGIR Braşov, şi o expoziţie de machete ale unor aeronave realizate la IAR - Braşov în cei 90 de ani de la înfiinţare. Aceste machete fac parte din colecţiile de machete de aeronave ale membrilor Sucursalei AGIR Braşov - ing. Neculai Banea, director general al SC IAR - SA Braşov şi ing. Traian Tomescu, preşedintele Sucursalei AGIR Braşov. Alături de machetele de aeronave, au fost prezentate şi piese metalice sudate realizate de SC Mapason SRL Braşov, condusă de ing. Gheorghe Machidon şi date despre SC Compozite SRL Braşov, condusă de dr. ing. Dorin Roşu, ambii membri ai Sucursalei AGIR Braşov.
AGIR a primit diploma de participare şi a reuşit să demonstreze, încă odată, că este o componentă importantă a societăţii civile din România şi una dintre cele mai solide asociaţii profesionale din ţara noastră.
Mai menţionăm şi promovarea, cu acest prilej, a unei acţiuni importante a Sucursalei AGIR Braşov, organizată în colaborare cu Filiala Braşov a ASTR şi cu Societatea de Robotică din România - Filiala Braşov, şi anume Colocviul Creativitate - Inventică - Robotică, la care de mai mult timp s-a adăugat şi domeniul Aviaţie, care în acest an are programată a XXI-a ediţie, în data de 6 iulie. Cu acest prilej sunt bineveniţi toţi cei interesaţi de tematica propusă, prilej cu care se pot prezenta ultimele realizări în aceste domenii de mare actualitate şi cu impact real, pentru dezvoltarea activităţilor productive industriale, aşa cum a rezultat şi prin Expoziţia Demo Metal din acest an.
Alte articole


