Expozitia "Pasi prin ... Bucurestii de altadata"
Data: 16-31 ianuarie 2005
La 20 septembrie 2004 s-au implinit 545 de ani de la atestarea documentara a orasului Bucuresti ca resedinta domneasca prin hrisovul domnesc dat de Vlad Tepes (20 septembrie 1459).
Din initiativa specialistilor muzeografi, cu sprijinul SC ELECTRICA SA, care tuteleaza muzeul, s-a realizat expozitia temporara "Pasi prin ... Bucurestii de altadata", care si-a deschis portile pe 15 septembrie 2004, la Muzeul National Tehnic "Prof. ing. Dimitrie Leonida" din Bucuresti, str. Candiano Popescu nr. 2 (Parcul Carol I). Aceasta pune in evidenta patrimoniul tehnic existent in colectia muzeului, care a functionat in trecutul orasului.
Dupa cum este cunoscut, Muzeul National Tehnic este detinatorul unui patrimoniu de peste 5000 de exponate care sunt valorificate in sectiile: istoria mecanicii, electricitate, fizica atomica, minerit, petrol-caldura, energetica, masini electrice, auto-moto-velo, masini industriale-parc, ca si in expozitii temporare.
Expozitia referitoare la Bucurestiul de altadata imbina imagini idilice din trecut cu cele ale orasului modern format din fabrici, bnaci, automobile si tramvaie electrice. O serie de exponate originale, deosebit de interesante pentru cei care admira evolutia tehnicii, pot fi vazute in aceasta expozitie. Iata cateva dintre exponatele care sunt indelung admirate: lampile cu arc electric care au functionat la Teatrul National din Bucuresti incepand cu anul 1885; primele tipuri de telefoane folosite in Romania, fabricate de firmele "Siemens&Halske si Teirch&Leopolder" - 1882; cilindrul de la Moara Assan, prima moara cu abur din Romania - 1853; automobilul "Olds Patent" fabricat in anul 1898; motocicleta "Buchet" cu atas din rachita, fabricata in anul 1920; velocipedul, caracteristic sfarsitului de sec. al XIX-lea si inceputul sec. XX s.a.
Exponatele foto sunt structurate pe urmatoarele sectiuni: scurt istoric al orasului Bucuresti; mestesuguri-manufacturi-fabrici; administratia orasului Bucuresti; parcuri-gradini; activitatea culturala; educatie; presa; transportul in Bucuresti.
Recomandam vizitarea acestei expozitii, deschisa de miercuri pana duminica intre orele 9:00 - 17:00.