Romania a castigat, in acest an, 100 de milioane de euro din vanzarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de sera
Data: 1 - 15 noiembrie 2013
Tara noastra a obtinut, in primele 10 luni ale anului, aproximativ 100 de milioane de euro din vanzarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de sera (GES), a declarat ministrul Mediului si Schimbarilor Climatice, Rovana Plumb, cu prilejul unui briefing de presa sustinut alaturi de comisarul european pentru Schimbari Climatice, Connie Hedeggard. „Eforturile ministerului pe care il conduc, din ianuarie si pana astazi, au constat in valorificarea a aproximativ 21,5 milioane de certificate de emisii de gaze cu efect de sera, ceea ce a adus un venit Romaniei de aproape 100 de milioane de euro. Din acesti bani, 27,3 milioane de euro au fost transmisi catre bugetul de stat, iar diferenta a intrat in proiecte care conduc la reducerea emisiilor de CO2“, a spus Rovana Plumb. Potrivit ministrului roman, citat de green-report.ro, din banii obtinuti din licitatia certificatelor de emisii GES, 100 de milioane de lei au reprezentat o finantare pentru lucrarile de constructie a tunelului de metrou din Drumul Taberei si, de asemenea, s-au achizitionat 600 de microbuze scolare.
Referindu-se la Strategia Nationala de Adaptare la Schimbarile Climatice, Rovana Plumb a subliniat ca tara noastra, impreuna cu Banca Mondiala, va definitiva planul de actiuni aferent implementarii acestei strategii pana in vara anului 2015.
De asemenea, oficialul roman a punctat faptul ca la Conferinta Partilor la Conventia Cadru a Natiunilor Unite privind Schimbarile Climatice, care se desfasoara la Varsovia in perioada 11 - 22 noiembrie a.c., statele membre, alaturi de comisarul Hedeggard, vor incerca sa identifice masuri si idei astfel incat Uniunea Europeana sa ramana lider la nivel mondial in ceea ce priveste angajamentele in domeniul schimbarilor climatice. „In momentul de fata avem in lucrul tintele UE pentru 2030. Vrem sa vedem care sunt costurile potentiale pentru eficienta energetica in Europa. De exemplu, cladirile rezidentiale din Romania folosesc de pana la 8 ori mai multa energie fata de media europeana. Si acesta este doar un singur exemplu legat de potentialul eficientei energetice, care va aduce beneficii atat economiei, cat si indivizilor, si va reduce, de asemenea, dependenta fata de importurile de energie“, a declarat Connie Hedeggard.