NOUTATI EDITORIALE
Data: 1-15 martie 2008
PERSONALITATI DIN ENERGETICA ROMANEASCA
Editia a II-a revazuta si adaugita
Coordonator Costin Rucareanu
Editura IRE – Institutul Roman pentru Studiul Amenajarii si Folosirii Surselor de Energie, Bucuresti, 2007, 278 pag.
Volumul omagial cuprinde scurte biografii ale specialistilor energeticieni trecuti in nefiinta pana in anul 2007. Editia I s-a redactat din initiativa fostului presedinte IRE, Eugeniu Pavel, avandu-l pe Calin Andrei Mihaileanu redactor principal, ambii decedati, personalitati de baza ale energeticii romanesti. In prima editie s-au prezentat numai texte, fara fotografii. Aceasta editie a fost completata cu imaginea foto a majoritatii personalitatilor despre care s-a scris.
Clasificarea celor omagiati in lucrare s-a facut dupa rolul pe care fiecare dintre personalitati l-a avut in dezvoltarea energeticii romanesti in perioada in care au activat in domeniu. Astfel, coordonatorii au constituit trei grupe care i-au incadrat pe cei omagiati.
I. Premergatorii – in aceasta grupa au fost inclusi primii cercetatori romani care s-au ocupat de la sfarsitul secolului al XIX-lea si la inceputul secolului XX de problemele electricitatii si care prin aplicatiile practice au adus contributii valoroase in domeniu, dintre care citam pe Emanoil Bacaloglu, Dragomir Hurmuzescu, Elie Radu, Nicole Vasilescu-Karpen si altii mai putin cunoscuti.
II. Generatia de aur – in care apar biografiile acelor specialisti care au avut o contributie esentiala in dezvoltarea energeticii romanesti. Au fost clasificati in aceasta grupa aceia care s-au nascut spre sfarsitul secolului al XIX-lea sau la inceputul secolului al XX-lea, care si-au desfasurat activitatea intre cele doua razboaie mondiale. Ei au constituit o scoala energetica in care au promovat ideile privind construirea unor obiective energetice mari care sa foloseasca resursele naturale hidroenergetice, combustibili minerali (petrol, carbuni, gaze) si crearea unui sistem energetic national. Prin proiectele realizate de ei a aparut planul de electrificare nationala.
Din aceasta grupa fac parte specialisti care s-au facut cunoscuti si marelui public, personalitati ca: Constantin Budeanu, Constantin Busila, Dimitrie Leonida, Paul Dimo, Dorin Pavel, Remus Radulet, Constantin Dinculescu.
III. Marele val – cea de a treia grupa, in care au fost clasificati energeticienii care au constituit marea armata a constructorilor obiectivelor energetice si au realizat sistemul energetic national: cercetatorii, proiectantii, constructorii, coordonatorii, universitarii, specialistii in exploatare.
Aceasta lucrare a fost conceputa ca o contributie la istoria stiintei si tehnicii romanesti si cei care o vor utiliza vor avea la dispozitie o bibliografie aproape completa.
Mihai Olteneanu
POMPE DE CALDURA. ENERGIE VERDE PENTRU CLADIRI
Autor Dumitru Chisalita
Stabilirea necesitatilor energetice ale omului are drept scop optimizarea multicriteriala, plecand de la asigurarea confortului (tehnic si psihologic) si economie de energie.
Principalul rol al unei cladiri este de a asigura ocupantilor un mediu sanatos, placut si confortabil, cat mai putin dependent de conditiile exterioare, in special meteorologice si acustice.
Cartea trateaza sistemele de pompe pentru producerea caldurii, instalatii eficiente care economisesc energie si nu polueaza mediul inconjurator cu impuritati si substante toxice. Se prezinta pompele pentru producerea caldurii care capteaza sau aerul (pompa de aer – apa) sau apa (pompa de apa – apa) pentru a incalzi apa.
Pompele de caldura, datorita cheltuielilor de intretinere mici, se preteaza mai bine la casele pentru mai multe familii, scoli sau cladiri cu multe birouri.
Autorul, in timp, participand la realizarea diverselor activitati in domeniul resurselor regenerabile, a cautat sa prezinte stadiul actual al resurselor – productiei – consumului de energie regenerabila si finala in toate regiunile Romaniei.
Consideram aceasta lucrare foarte oportuna si de importanta deosebita pentru a fi consultata de catre toti cei care au responsabilitati directe sau indirecte fata de dezvoltarea durabila a economiei din Romania.